Na co dzień używamy wielu przypraw nie znając do końca ich właściwości. Można było nadrobić te braki uczestnicząc w spotkaniu z Bernadettą Staśkiewicz "Przyprawy - lekarstwo i uczta dla podniebienia".

Przyprawy oprócz walorów smakowych mają właściwości lecznicze. Dążenie do zdrowego trybu życia i powrotu do naturalnych metod leczenia zachęciło do udziału w spotkaniu wiele osób.

Podczas prezentacji multimedialnej „Przyprawy – lekarstwo i uczta dla podniebienia” pani Bernadetta przypomniała o znanych właściwościach popularnych przypraw np. cebuli, czosnku . Przybliżyła również walory przypraw mniej znanych np. estragonu zwanego małym smokiem, który doskonale może zastąpić sól i jest wskazany przy braku apetytu oraz rozmarynu wzmacniającego pamięć. Była mowa także o hyzopie wspomagającym trawienie, jednocześnie będącym rośliną uprawną, która przyciąga pszczoły a jednocześnie odstrasza bielinka kapustnika.